perjantai 1. tammikuuta 2021

Steampunk

 


Olen huomannut lähiaikoina, että moni, varsinkin Suomessa, ei ole tietoinen siitä, mikä steampunk on. Jopa ihmiset, jotka tietävät, mikä se on, eivät osaa antaa mitään tunnettuja esimerkkejä siitä. 


Kuva: https://www.wallpaperflare.com/steampunk-city-steampunk-world-fantasy-wallpaper-ypdc


Kaikille tietämättömille, steampunk on tietynlainen tyyli tai suuntaus, jota käytetään kirjallisuudessa, pukeutumisessa ja ilmeisesti myös musiikissa, mistä minä en aikaisemmin edes tiennyt. Se muistuttaa ulkomuodoltaan viktoriaanista Iso-Britanniaa, eli noin 1800-luvun Iso-Britanniaa, jolloin höyrykoneita alettiin käyttämään entistä enemmän tehtaissa ja teollisuus oli nousussa. Steampunkissa yleensä muovataan nykyajan teknologia toimimaan höyrykoneilla tai jopa kellokoneistolla. Lyhyesti sanottuna stereotyyppisin steampunk-maailma näyttäisi 1800-luvun Lontoolta, jossa olisi käytössä nykyajan keksintöjä, jotka toimisivat höyrykoneiden avulla sähkön ja patterien sijaan. 


Steampunk fiktiossa


Genrestä tietoiset pystyvät kyllä nimeämään muutamia kirjoja, joissa genrenä on steampunk. Itse ainakin osaisin nimetä Mortal Engines (2001) ja Jules Vernen kirjat, joissa Kapteeni Nemo esiintyy, mutta etsiessäni muita steampunk-kirjoja, en löytänyt sellaisia kirjoja, jotka olisivat tunnettuja muualla kuin steampunk-yhteisöissä. Wikipedian antamat esimerkitkin eivät olleet hirveän tunnettuja. 


Kuva: http://www.fantasticalandrewfox.com/articles/miyazakis-steampunk-battleships/


Elokuvissakaan ei näy hirveästi steampunk-genreä. Ainoat, mitkä minä tiedän ovat Treasure Planet (2002), Atlantis: The Lost Empire (2001) ja useat Studio Ghiblin tekemät animaatioelokuvat. Löysin muitakin esimerkkejä netistä, mutta ne elokuvat eivät ole kaikkien rakastamia, esimerkiksi The League of Extraordinary Gentlemen (2003).  


Steampunk pukeutumisessa


Olen nähnyt muutaman kerran, kun ihmiset pukeutuvat steampunk-asuihin eri tapahtumissa, kuten Comic-conissa vuosittain. Ne ovat mielestäni todella siistin näköisiä fiktionaalisia pukuja, joissa on paljon persoonallisuutta. Steampunk-puvussa yleensä yhdistetään 1800-luvun tyyli, moderni tyyli ja usein lisätään jotain ihan omaa. Steampunk-puvussa on usein tiettyjä varusteita, kuten silinterihattu ja lentäjänlasit. 


Syy sille, miksi tällainen tyyli sopisi hyvin johonkin fiktionaaliseen maailmaan johtuu todennäköisesti siitä, että en ole nähnyt ikonisen näköisiä pukuja fiktiossa vähään aikaan. Älkää ymmärtäkö väärin, minun mielestäni usea fantasia- ja scifi-tarina on käyttänyt uskomattoman upeaa ja ikonista vaatetusta, kuten How to train your dragon, Star Wars, Harry Potter, Lord of the Rings tai Avatar: The Last Airbender. Mutta näillä kaikilla on oma tyylinsä. Steampunk on tyyli, mikä olisi ikoninen ja muista poikkeava isossa elokuvaprojektissa. 


Hyvä vaatetus ei automaattsesti tee fiktiosta hyvää, mutta se auttaa sen mieleen jäämisessä. Edes mainitsemissani steampunk-elokuvissa ei käytetä stereotyyppisiä steampunk-asuja. Tämä ei tarkoita, että se olisi huono asia, mutta itse henkilökohtaisesti haluaisin nähdä tämän tyylin useammin elokuvissa, sarjoissa ja muussa fiktiossa. 


Scifi vai fantasia?


Olen kuullut, että monet eivät osaa sanoa, että onko steampunk scifin, fantasian vai kummankin genren suuntaus. Mielestäni tämä riippuu yksittäisistä steampunk-tarinoista, koska useat niistä perustuvat menneisyyteen, jolloin en itse määrittelisi steampunkia scifiksi. Toisaalta Moni määrittelee scifin tarinaksi, jossa käsitellään tieteen ja tekniikan vaikutusta yhteiskuntaan, ajanjaksosta huolimatta. Scifi-tarinoiden ei aina tarvitse perustua tulevaisuuden keksintöihin, jolloin steampunk olisi myös scifin alalaji. 


Steampunk on fantasiaa ihan selvästi. Siitä ei oikeastaan voida edes väitellä. Fantasia on niin laajasti käytetty termi, että periaatteessa mikä tahansa yliluonnollinen tai olematon asia voi tehdä fiktiosta osan fantasiaa. Steampunkissa yleisiä piirteitä ovat keksinnöt, joita ei ole olemassa ja usein steampunk-maailma on keksitty, eli se perustuu niin sanottuun fantasiamaailmaan, joten uskallan väittää aika varmasti, että steampunk on fantasian alalaji. 


Olen samaa mieltä usean henkilön kanssa, kun sanon, että steampunk on osa kumpaakin genreä. Steampunk käsittelee olematonta teknologiaa ja sen vaikutusta yhteiskuntaan, jota ei yleensä ole edes olemassa oikeassa elämässä. Tämän myötä steampunk on mielestäni scifin ja fantasian alalaji. 


Steampunk mainstream-mediassa


Päätin kirjoittaa tästä, koska tämä tyyli on mielestäni kiinnostava. Se näyttää ja kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta en ole nähnyt siitä paljon esimerkkejä mainstream-mediassa lukuun ottamatta parodioita. Se on genre, jolla on paljon potentiaalia olla tunnetumpi. En itse ole mikään steampunk-fani, joka tietäisi tästä aiheesta paljon, mutta sen mukaan, miten se kuvataan fiktiossa, sillä on mahdollisuus saada suurempi suosio. En silti pidä tätä parhaimpana genrenä johtuen siitä, että siitä ei ole olemassa hyviä esimerkkejä mainstream-mediassa. 


Kuva: https://www.pinterest.co.uk/pin/805229608345333631/


Uskon myös, että sille on olemassa syy, miksi emme näe tätä genreä hirveästi mainstream-mediassa. Steampunk terminä ja tyylinä on tunnettu lähes kaikkialla (varsinkin USA:ssa), mutta sitä ei käytetä muualla kuin parodioissa. Uskon tämän johtuvan siitä, että tämän genren yhteisöt koostuvat suurimmaksi osin hipstereistä. 


Olen jopa kuullut, että steampunkista on vitsailtu hipstereiden luomana asiana. Useasti steampunkin ja hipsterien asusteet ovat yllättävän lähellä toisiaan. Googletin kuvahakuun kuvan steampunkista ja hipsteristä, ja ne näyttivät yllättävän samanlaisilta. parrat ja viikset ovat aikalailla samoja molemmilla ja vaatetus oli steampunkin liioittelua lukuun ottamatta hyvin samanlaista kuin hipstereillä. 


En väitä, että kaikki hipsterit olisivat steampunkin faneja, mutta ottaen huomioon se, kuinka usein heidät yhdistetään tähän genreen mediassa ja se, kuinka samanlaisia heidän tyylit ovat, uskallan väittää suurimman osan steampunk-faneista olevan hipstereitä. Se ei tarkoita, että se olisi huono asia. Minulla ei ole mitään hipstereitä vastaan (minua on itsekin kutsuttu hipsteriksi, joten minä varmaan olen sellainen), mutta pointtini on, että stereotyyppinen hipsteri kuvataan sellaisena, joka ei pidä asioista, jotka ovat mainstreamia. Steampunk genrenä tuntuu sellaiselta, josta monet hipsterit pitäisivät heidän stereotyyppisen kuvauksen vuoksi. Tarkoitukseni ei ole silti yleistää. 


 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti