perjantai 1. tammikuuta 2021

Mandela-efekti

 


Eilen ollessani metrossa, huomasin ensimmäistä kertaa Niittykummun metroaseman seinillä hienoja kuvioita. Ajattelin, että ne oltaisiin lisätty sinne vähän aikaa sitten, jotta paikka näyttäisi taiteellisemmalta. Kuitenkin minulle sanottiin, että nämä kuviot olivat olleet metroaseman seinillä siitä asti kun metroasema rakennettiin. Tämä on tuorein kokemus Mandela-efektistä minulle. 


Mikä on Mandela-efekti? 


Tämä koko nimitys ilmeisesti alkoi vuonna 2010, jolloin moni ihminen ajatteli tunnetun poliitikon, Nelson Mandelan, olevan kuollut jo jonkin aikaa. Ihmiset muistelivat, kun hänen hautajaiset näytettiin televisiossa. Moni kuitenkin yllättyi, kun heille kerrottiin, että Nelson Mandela on yhä elossa (kuoli vasta vuonna 2013). Tästä syntyi nimitys Mandela-efektille. 


Kuva: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4127782/How-remember-known-images.html


Lyhyesti sanottuna Mandela-efekti on ihmisten valemuistoja, kun muistamme tiettyjä asioita väärin. Joskus ne ovat yksittäisiä asioita, jolloin vain ja ainoastaan yksi henkilö muistaa tietyn asian eri tavalla, mutta silloin tällöin on joitain asioita, jotka tuhannet ihmiset muistavat väärin. Valemuistot ovat aika yleisiä, koska ihmisten muisti ei ole täydellinen. Meillä on usein tapana antaa ajan kullata muistot tai liioitella niitä. Uskon, että hyvin moni on vanhempana mennyt johonkin paikkaan, jossa oli nuorempana ja ajatellut sen olleen isompi tai jollain muulla tavalla hienompi. 


Tunnettuja esimerkkejä


Varmaan tunnetuin tapaus Mandela-efektistä on elokuvasta Star Wars: The Empire Strikes Back (1980). Siinä on yksi ikonisimmista kohtauksista elokuvahistoriassa, kun Darth Vader kertoo Lukelle olevansa hänen isänsä. Moni muistaa, että hän sanoo: “Luke, I am your father”, mutta todellisuudessa hän sanoo: “No, I am your father.” Se on pieni ero, jonka moni muisti väärin elokuvasta. Puhuin tästä kerran yhden henkilön kanssa eikä hän uskonut sitä. Näytin hänelle kyseisen kohtauksen netistä ja hänelle se oli aivan tajunnanräjäyttävää. 


Kuva: https://me.me/i/mandela-effect-darth-vader-never-said-luke-i-am-your-15861742


Suomessa vähän vähemmän tunnettu esimerkki on sarjasta Berenstain Bears (suomeksi Karhuset). USA:ssa moni muisti, että sarjan nimi kirjoitettiin Berenstein Bears. Jälleen kerran tällaiset pienet erot ovat helposti selitettäviä, mutta on olemassa joitakin valemuistoja, joiden olemassaoloa on vaikea selittää. Yksi tällainen esimerkki on elokuva Shazaam 1990-luvulla, jossa on David “Sinbad” Adkins pääosassa. Tätä elokuvaa ei ole olemassa, mutta silti moni ihminen, varsinkin USA:ssa, muistaa nähneensä tämän elokuvan. Tämä on tapaus, kun tuhansilla on valemuistoja asiasta ilman mitään järkevää selitystä. Tätä tapausta on yritetty selittää sillä, että moni on todennäköisesti ajatellut Shaquille O’Nealin tähdittämää elokuvaa Kazaam (1996), mikä on nimeltään aika samanlainen kuin Shazaam ja moni on voinut varsinkin lapsena sekoittaa O’Nealin Sinbadiin. 


Rinnakkaistodellisuus-teoria


Yleisesti Mandela-efektillä tarkoitetaan valemuistoja, mutta termillä on toinenkin merkitys. Hyvin moni uskoo, että Mandela-efekti ei tapahdu muistaessaan valheellisia asioita, vaan silloin, kun vaihtaa rinnakkaistodellisuutta. Rinnakkaistodellisuus-teorialla tarkoitetaan, että meidän tuntemamme universumin lisäksi on olemassa useita muitakin universumeita, jolloin puhutaan multiversumista. Tämän teorian mukaan Mandela-efektin tapahtuessa henkilö hyppäisi nykyisestä universumista toiseen. Eli aina, jos muistat jonkin asian olleen erilainen kuin mitä se on tällä hetkellä, olet eri universumissa alkuperäisestäsi. 


Kuva: https://www.voj.news/the-mandela-effect-myth-of-a-parallel-universe/


Rinnakkaistodellisuus-teoria väittää, että multiversumissa olisi ääretön määrä universumeita meidän oman lisäksemme. Kaikki asiat, mitkä voivat teoreettisesti ja käytännöllisesti tapahtua, ovat siis tämän teorian mukaan tapahtuneet tai tulevat tapahtumaan maailmankaikkeudessamme eri universumeissa. Jos tämä teoria pitäisi paikkansa, niin se tarkoittaisi, että hyvin monessa universumissa sinua ei olisi syntynyt, sillä tietyn yksilön mahdollisuudet syntyä ovat hyvin pienet: eri tutkimusten mukaan noin yksi miljardeista/biljooneista (riippuen lähteestä). Kyse ei ole pelkästään todennäköisyyksistä, sillä, kuten mainitsin, tämän teorian mukaan kaikki mahdollinen on tapahtunut. Muissa universumeissa saatat olla rikas ja menestynyt, kun taas muissa saatat olla koditon tai jopa kuollut. Jos tätä asiaa ajattelee tarpeeksi, tulee mieleen myös aika pelottavat universumit, joissa natsit voittivat toisen maailmansodan tai musta surma onnistui tartuttamaan kaikki maapallon ihmiset. Toisaalta tulee myös mieleen positiiviset universumit, joissa ei ole tauteja, köyhyyttä, rasismia tai edes huonoja elokuvia. Muun muassa sarjat kuten Rick and Morty (2013-), Doctor Who (1963-) ja The Flash (2014-) ovat leikitelleet idealla rinnakkaistodellisuuksista. 


Syy sille, miksi emme huomaisi universumin vaihtumista johtuu siitä, että universumit, joihin hyppäämme ovat niin samanlaisia. Tarkoittaen, että mahdolliset erot olisivat hyvin pieniä. Uskotaan myös, että universumit, joihin hyppäisimme olisivat sellaisia, joissa ei olisi toista versiota meistä. Tämä tarkoittaa, että hyppäisimme universumiin, jossa ottaisimme automaattisesti hallintaamme sen tietyn universumin version itsestämme. Tällöin samassa universumissa ei olisi kaksi versiota yhdestä henkilöstä eri universumeista. Tosin moni ei usko tähän, sillä moni selittää mahdolliset kaksoisolennot (doppelgängerit) tällä teorialla. Kaksoisolennoilla tarkoitan ihmisiä, jotka näyttävät ihan samanlaisilta, mutta eivät ole silti sukua toisilleen. 


Ilmeisesti uskotaan, että joka kerta, kun räpäyttää silmiään, vaihtaa universumia. Päivän aikana siis vaihtaisi universumia aika usein tietämättään. Moni myös uskoo deja-vun olevan merkki siitä, että on vaihtanut universumia. Tämä tarkoittaisi, että vaihdamme universumia paljon harvemmin ja se olisi myös paljon helpompi havaita, koska en usko, että kukaan kiinnittää huomiota jokaiseen omaan räpäytykseensä. Toiset taas uskovat Mandela-efektin olevan satunnaista, jolloin olisi lähes mahdotonta tietää hypänneensä toiseen universumiin. Toinen hyvin yleinen uskomus on se, että vain mustien aukkojen läpi pääsisi muihin universumeihin. 


Uskonko rinnakkaistodellisuuksiin?


Kun puhutaan Mandela-efektistä valemuistoina, se on ehdottomasti oikea tapahtuma. Kyseessä ei ole mitään kosmista efektiä, kun muistan vahingossa jonkin asian eri tavalla. Siitä huolimatta ajatus multiversumista kiinnostaa minua hyvin paljon. En osaa sanoa onko se totta, mutta ilmeisesti se olisi todennäköistä. Fyysikot ja kosmologit ovat väittäneet, että rinnakkaistodellisuus-teoria selittäisi monta avaruuden rakenteeseen liittyvää ongelmaa, esimerkiksi tasaisen kosmisen taustasäteilyn. En ala esittämään tämän alan ammattilaista, joka tietäisi tästä asiasta kaiken, joten rohkaisen asiasta kiinnostuneita tutkimaan asiaa tarkemmin netistä. 


Idea multiversumista kiinnostaa, koska sen olemassaolo muuttaisi meidän maailmankuvaa. Yleensä, kun puhutaan maailmankaikkeudesta, termi viittaa tietämäämme universumiin, jossa elämme. Mutta multiversumin ollessa totta, joutuisimme arvioimaan termiä maailmankaikkeus ihan eri tavalla. Viittaisiko se sana koko äärettömään multiversumiin vai vain ja ainoastaan meidän omaan universumiin, josta me ihmiset emme tiedä puoliakaan? Monet uskovat myös meidän universumin olevan ääretön, joten missä menee äärettömän universumin ja äärettömän multiversumin raja? Voiko edes olla olemassa muita universumeita, jos meidän oma on ääretön? 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti